Stadswijngaard Utrecht

Aan de oostkant van de stad, dichtbij de Kromme Rijn en de sportvelden van Kampong, ligt duurzaam stadslandbouwbedrijf de Koningshof. Van oudsher was dit al tuinbouwgebied. Achter de groentekas en de volkstuintjes vind je tegenwoordig een jonge wijngaard, geplant in april 2020. Het is het eerste perceel van de Stadswijngaard Utrecht.
Een tweede locatie, genaamd de Clos, is in mei 2020 aangeplant aan de Asch van Wijckskade, in het centrum van de stad.

Angélique Chamboné aan het werk in Stadswg Utrecht
Angélique Chamboné aan het werk in Stadswijngaard Utrecht

Drie wijnliefhebbers

Drie wijnliefhebbers, Peter Groeneveld, Marco Westra en Sjors te Brake, hebben destijds de plannen gemaakt en een stichting opgericht; al snel voegden zich daar anderen bij zoals vinoloog Angélique Chamboné en Roel Balvers. Het huidige bestuur wordt gevormd door Peter, Marco en Angélique. Peter, de voorzitter, heeft een opleiding tot wijnbouwer /wijnmaker afgerond bij Syntra in België. Secretaris-penningmeester is Marco Westra. Marco is maître-sommelier bij restaurant Bridges. PR en Educatie worden uitgevoerd door Angélique Chamboné. Angélique is registervinoloog, wijndocent en wijnambassadeur van Zuid-Afrikaanse wijnen.
Het moge duidelijk zijn dat wijn een grote rol in hun leven speelt.

Het doel van de Stadswijngaard Utrecht is om op duurzame wijze wijndruiven te produceren en een “groene tuin voor ontspanning, rust en verbondenheid met de natuur” te realiseren voor de bewoners van de stad Utrecht. Graag willen zij een ontmoetingsplek zijn en activiteiten organiseren. Er zijn plannen voor het geven van workshops, wijncursussen, rondleidingen, plukdagen en wijnkelderdagen. Ook wil men in de toekomst allerlei doelgroepen betrekken bij de wijngaard.

Vrijwilligers aan het werk in Stadswijngaard Utrecht

Enthousiaste vrijwilligers

Beide wijngaarden, beplant met ruim 400 druivenstokken souvignier gris en wat pinot noir, worden onderhouden met de hulp van enthousiaste vrijwilligers uit allerlei gelederen van de Utrechtse samenleving: een stichting voor en door Utrechters!
‘Het uiteindelijke doel is om uit te breiden met meerdere locaties binnen de stadsgrenzen van Utrecht waarbij we zo’n 2000 wijnstokken willen aanplanten waarvan we onze eigen Utrechtse wijn gaan maken,’ aldus Angélique.

Overigens kun je je nog steeds aanmelden om mee te werken in de Stadswijngaard Utrecht. Stuur een mail met je motivatie naar wijn@stadswijngaardutrecht.nl.