Wijngaard brabant bezoeken

Excursie Domaine de Brabantse Wal

Domaine de Brabantse Wal is opgezet door Paul Bosse, die eigenlijk werkzaam is als consultant in de IT, maar sinds een paar jaar enthousiast deeltijd wijnboer is. Het is een wijngaard van bescheiden afmetingen, maar er wordt wel zeer goede wijn gemaakt, en dat is bijzonder gezien de jonge leeftijd van de druivenstokken.

els-groot-vinaventura

Excursie Betuws Wijndomein

Betuws Wijndomein maakt erg goede wijnen, die moet je echt komen proeven. Aanrader is om dat te doen tijdens een dagexcursie, waarbij je de wijngaard en de wijnmakerij bezoekt, geniet van een uitstekende wijnproeverij en ook de prachige omgeving verkent.

Excursie Frysling, Friesland

Goede wijnen uit het noorden van het land! De excursie begint in Buitenpost. Jantiene en Douwe Broersma wonen in een futuristisch, volledig energieneutraal huis waarachter meteen de wijngaard van 1,5 hectare begint. Zij verbouwen hun druiven biologisch. Stan Beurskens, Nederlands bekendste wijnadviseur, is hun wijnmaker.

Excursie 't Heekenbroek, Doesburg

Job en Neeltje Huisman hebben in 2005 het roer omgegooid en het besluit genomen om wijnboeren te worden. Vanaf 2006 hebben zij nieuwe, meeldauwresistente druivenrassen aangeplant zoals de witte solaris, johanniter en souvignier gris en de rode pinotin, cabernet cortis en cabernet noir. Hiervan maken zij een mooie serie wijnen, waaronder twee mousserende. De wijnen worden gevinifieerd door Stan Beurskens en zijn erg lekker.

wijn nonnen oosterhout

St. Catharinadal (zusters Norbertinessen)

Nonnen die wijn maken? In Nederland? Jazeker! In Noord-Brabant is er sinds kort een professioneel gerunde wijngaard door de zusters Norbertinessen. Het klooster Sint-Catharinadal in Oosterhout bestaat al sinds 1271. Tijdens deze excursie bezoeken we hun kasteel ‘De Blauwe Camer’ en ontmoeten we de wijnmakende nonnen. We wandelen door de wijngaard, bezoeken de wijnmakerij en lunchen in het kasteelrestaurant.

nederlandse wijn

Excursie Wijngoed Hof van Twente

Onderweg maak je stops in de verspreid liggende wijngaarden van Hof van Twente. Je treft daar wijnboeren Roelof en Ilse die uitleg geven over het werk in de wijngaard en die ook lekkers bij zich hebben. Hof van Twente maakt niet alleen goede wijn maar is ook een sociale onderneming.

Excursie Wagenings Wijngoed

De Wageningse Wijngaard is idyllisch gelegen, omringd door eeuwenoude beuken en eiken, net buiten de bebouwde kom van Wageningen bij een landgoed genaamd de Dorskamp. Het is een van de oudste wijngaarden van Nederland en de eerste met het EKO-keurmerk. Ik kom hier al bijna 20 jaar over de vloer. In 1998 plantte de bevlogen pionier Jan Oude Voshaar een perceel aan met de blauwe druif regent; Vanaf het begin heeft hij zo biologisch mogelijk gewerkt.

Excursie Apostelhoeve

Waan je even in Bourgondië! Het blijft een prachtig beeld, de Apostelhoeve, als een Frans wijnchateau bovenop de Louwberg, afstekend tegen de hemel. Rondleiding en wijnproeverij bij ’s lands oudste en meest gerenommeerde wijngoed, wandeling van 2 uur door het Jekerdal en over de St. Pietersberg en als afsluiting een late lunch bij de Auberge van het beroemde Château Neercanne.

Excursie Hoeve Nekum

Kan het mooier: een typisch Limburgse boerenhoeve, met imposante poort en cour, daterend uit 1600 en gelegen aan het kronkelende riviertje de Jeker. Vlakbij Maastricht, tussen de Sint Pietersberg en de Louwberg - waar de wijngaarden liggen - in dat idyllische Jekerdal. Hier, op Hoeve Nekum, wordt sinds 1988 wijn gemaakt. Eigenaars zijn Math en Elsa Bollen.

Bubbelweekend Domein Holset

Driedaags wijnweekend in Zuid-Limburg. Wandelen in het heuvelland en sfeervol overnachten op Domein Holset, waar ze uitsluitend mousserende wijn maken. We gaan op bezoek bij de beste wijnmaker van Nederland, Stan Beurskens. 's Avonds genieten we van de Limburgse keuken.