Wijngaard brabant bezoeken

Excursie Domaine de Brabantse Wal

Domaine de Brabantse Wal is opgezet door Paul Bosse, die eigenlijk werkzaam is als consultant in de IT, maar sinds een paar jaar enthousiast deeltijd wijnboer is. Het is een wijngaard van bescheiden afmetingen, maar er wordt wel zeer goede wijn gemaakt, en dat is bijzonder gezien de jonge leeftijd van de druivenstokken.

els-groot-vinaventura

Excursie Betuws Wijndomein

Betuws Wijndomein maakt erg goede wijnen, die moet je echt komen proeven. Tijdens deze dagexcursie bezoek je de wijngaard en wijnmakerij, geniet je van een uitstekende wijnproeverij en verken je ook de prachige omgeving.

excursie wijndomein de oude waal

Excursie Wijndomein Oude Waalstroom

Tot mijn grote voldoening is het me gelukt om een tweede wijnboer te vinden die op zijn geheel eigen wijze natuurwijnen maakt: Huib Overmars. Dat ze hier op Wijndomein Oude Waalstroom de natuur op de eerste plaats hebben staan, is aan alles te merken.

Excursie 't Heekenbroek, Doesburg

Job en Neeltje Huisman hebben in 2005 het roer omgegooid en het besluit genomen om wijnboeren te worden. Vanaf 2006 hebben zij nieuwe, meeldauwresistente druivenrassen aangeplant zoals de witte solaris, johanniter en souvignier gris en de rode pinotin, cabernet cortis en cabernet noir. Hiervan maken zij een mooie serie wijnen, waaronder twee mousserende. De wijnen worden gevinifieerd door Stan Beurskens en zijn erg lekker.

Excursie De Kleine Schorre, Zeeland

Éen van de bekendste wijngaarden van ons land! Ze hebben een proeflokaal waar ze een uitgebreide menukaart hebben met louter Zeeuwse streekproducten. In 2020 organiseer ik voor het eerst een wijnexcursie naar De Schorre.

Excursie Wijngoed Dassemus, Chaam

Vlakbij Chaam, verscholen tussen de bossen, ligt een klein pareltje, wijngoed Dassemus. Een uitstekend, geheel biologisch wijnbedrijf van nog geen 5 hectare. De wijngaard grenst aan natuurgebied ’t Beek en ligt er weelderig bij, middenin het groen.

Excursie Wagenings Wijngoed

De Wageningse Wijngaard is idyllisch gelegen, omringd door eeuwenoude beuken en eiken, net buiten de bebouwde kom van Wageningen bij een landgoed genaamd de Dorskamp. Het is een van de oudste wijngaarden van Nederland en de eerste met het EKO-keurmerk. Ik kom hier al bijna 20 jaar over de vloer. In 1998 plantte de bevlogen pionier Jan Oude Voshaar een perceel aan met de blauwe druif regent; Vanaf het begin heeft hij zo biologisch mogelijk gewerkt.

Excursie Apostelhoeve

Waan je even in Bourgondië! Het blijft een prachtig beeld, de Apostelhoeve, als een Frans wijnchateau bovenop de Louwberg, afstekend tegen de hemel. Rondleiding en wijnproeverij bij ’s lands oudste en meest gerenommeerde wijngoed, wandeling van 2 uur door het Jekerdal en over de St. Pietersberg en als afsluiting een late lunch bij de Auberge van het beroemde Château Neercanne.

wijn excursie reestlandhoeve

Excursie Reestlandhoeve

Het riviertje de Reest heeft een liefelijk dal gevormd in het grensgebied van Overijssel en Drenthe. Iets zuidelijker, tussen uitgestrekte akkers en weilanden, ligt de Reestlandhoeve. Sinds 2003 heeft de familie Huisman hier geen koeien meer, maar druiven: achter de boerenhoeve verscheen een 3,5 hectare metende wijngaard. Leuk: ze hebben een wijnwandelpad aangelegd, voorzien van bordjes met uitleg. En – ik ben dit pas drie keer eerder tegengekomen -  de druiven worden verwend met klassieke muziek!

nederlandse wijn

Excursie Wijngoed Hof van Twente

Dit is een echte wijnwandeling. Onderweg maak je stops in de verspreid liggende wijngaarden van Hof van Twente. Je treft daar wijnboeren Roelof en Ilse die uitleg geven over het werk in de wijngaard en die ook lekkers bij zich hebben. Hof van Twente maakt niet alleen goede wijn maar is ook een sociale onderneming.

wijnexcursie hesselink

Excursie Hesselink

Aardappelboer Gerhard Ensing haalde in 2004 de aardappels eruit en werd wijnboer, en dat gaat hem goed af. Hij bofte met de mooie boerderij en bijgebouwen, fraai gelegen in de Achterhoek, nabij de Duitse grens. Er was ruim plek voor een mooi wijnterras, dat elke dag open is. Het is mogelijk dat hij je bekend voorkomt: hij heeft ooit meegedaan aan Boer zoekt Vrouw!

Excursie de Wijnhoeve de Colonjes en wijngoed de Plack

Wat een uitzicht daar, vanaf Wijnhoeve de Colonjes. Wijnhellingen, groene heuvels, bossen, tal van wandelingen. En meer dan zes andere wijngaarden rondom! Groesbeek, wijndorp van Nederland. Wandeling, lunch op wijngaard de Plack en tot slot rondleiding en wijnproeverij op de Colonjes door Adam Dijkstra, de wijnmaker.

Excursie Aan de Breede Beek

Een door hoge bomen beschutte wijngaard op een prachtig landgoed in de bossen van de Gelderse Vallei: dat is Aan de Breede Beek. Het landgoed heet Sligtenhorst. Een aantal boerderijen maakt er deel van uit en sinds 2003 ook een wijngaard. Het is nog altijd particulier bezit. De Breede Beek kronkelt er doorheen.

Excursie Hoeve Nekum

Kan het mooier: een typisch Limburgse boerenhoeve, met imposante poort en cour, daterend uit 1600 en gelegen aan het kronkelende riviertje de Jeker. Vlakbij Maastricht, tussen de Sint Pietersberg en de Louwberg - waar de wijngaarden liggen - in dat idyllische Jekerdal. Hier, op Hoeve Nekum, wordt sinds 1988 wijn gemaakt. Eigenaars zijn Math en Elsa Bollen.

Stadswijngaard Amsterdam

Hoe kan het, zo vlakbij Amsterdam: een prachtige en groene wandeling van station Halfweg over grasdijken en door een natuurgebied. En nog aparter: een wijngaard bij station Sloterdijk! Een idyllisch, driehoekig lapje weelderige wijngaard, omringd door een circulair werkend mini-bedrijventerrein, hoogbouw, spoorlijnen en wegen.

Ervaringen van deelnemers

Heerlijk de hele dag buiten zijn, wandelen, een lekkere lunch, nieuwe mensen ontmoeten en tot slot een boeiende rondleiding bij een Nederlandse wijnboer. Verrassend hoeveel wijnboeren er is inmiddels in Nederland zijn.

De combinatie van wandelen door mooie gebieden, lekkere lunch, proeven en leren over wijn en de passie van de wijnboer maken het een zeer veelzijdige dag uit. .

Tijdens het wandelen ontstaan er ook vaak prachtige gesprekken en dus ook mooie ontmoetingen met nieuwe mensen. Het Wagenings Wijngoed, het Betuws wijndomein en Wijngoed Fromberg  heb ik samen met Els bezocht. Ik ga weer kijken naar een ander Nederlands wijngebied dit jaar. En weer nieuwe wijn ontdekken!

Jopke

-

Het was een heerlijke wandeling, waarin ik me volledig ontzorgd voelde en ook verwend met de schoonheid van alles. Els maakt waar wat ze in haar boekje beschrijft wat ze wilt zijn en doen voor mensen. Ik heb ook met ver- en bewondering zitten kijken naar hoe ze met iedereen omgaat en ondanks de diversiteit toch ruimte biedt aan de eigenheid van een ieder. En ze ziet er ook uit alsof ze zelf plezier heeft, dat is heel aanstekelijk. Dus: heel goed gedaan vind ik.

Ariejaan

-