Wijnexcursie Wijndomein Oude Waalstroom

“Weelderige wijnranken tussen uitbundig bloeiende kruiden“

Tot mijn grote voldoening is het me gelukt om een tweede wijnboer te vinden die op zijn geheel eigen wijze natuurwijnen maakt: Huib Overmars. Dat ze hier op Wijndomein Oude Waalstroom de natuur op de eerste plaats hebben staan, is aan alles te merken. Alleen de plek al, aan een oude arm van de rivier de Waal, zo mooi. Behalve wijnboer is Huib ook imker geworden, om het leven in de wijngaard beter te begrijpen.

excursie wijndomein de oude waal

Bloemen en 100% gifvrij

Het belangrijkste vindt Huib de bodem. Daar moet het gebeuren, die moet gezond zijn en door zijn diversiteit aan bloemen en kruiden ideaal voor de druivenstokken. In de bescheiden wijngaard van 2,50 hectare laat hij de natuur zo veel mogelijk zijn gang gaan en grijpt hij zo min mogelijk in. Geen chemische middelen, geen bodembewerking, alleen gebruik van natuurlijke compost. Ook in de wijnkelder wordt minimaal ingegrepen: alleen natuurlijke gisten, geen klaring, geen filtering. Zijn visie op duurzaamheid gaat veel verder dan alleen biologische, duurzame teelt. Die houdt ook in dat producten en samenwerkingen zo veel mogelijk lokaal gezocht worden en er nagedacht wordt over de kilometers die gemaakt moeten worden.

Wijn en wandelen langs de Waal

De wandeling voert eerst door het historische centrum van Zaltbommel, over de vestingwal, langs het stadskasteel en door de heemtuin. Door de Waterpoort bereiken we café de Verdraagzaamheid aan de Waalkade (koffie). We volgen de Waaldijk, over graspaden door de uiterwaarden, naar de Hurwenense Kil. Aangekomen bij het wijndomein worden we ontvangen door Huib Overmars en gaan we genieten van zijn zuivere natuurwijnen. Naast witte wijnen van de solaris, souvignier gris, muskaat en johanniter, rode wijnen van cabernet-cantor, cabernet-cortis, regent en rondo, maakt hij een bijzondere orange wine. Wellicht zijn in het voorjaar ook de “blije bubbels” en de frisse appelcider te proeven!

Lees meer over Wijndomein Oude Waalstroom op www.wijndomeinoudewaalstroom.nl

ga je mee? 

ZUIVERE NATUURWIJNEN!