Wijnexcursie Wijndomein Oude Waalstroom

“Weelderige wijnranken tussen uitbundig bloeiende kruiden“

Tot mijn grote voldoening is het me gelukt om een tweede wijnboer te vinden die op zijn geheel eigen wijze natuurwijnen maakt: Huib Overmars. Dat ze hier op Wijndomein Oude Waalstroom de natuur op de eerste plaats hebben staan, is aan alles te merken. Alleen de plek al, aan een oude arm van de rivier de Waal, zo mooi. Behalve wijnboer is Huib ook imker geworden, om het leven in de wijngaard beter te begrijpen.

excursie wijndomein de oude waal

Bloemen en 100% gifvrij

Het belangrijkste vindt Huib de bodem. Daar moet het gebeuren, die moet gezond zijn en door zijn diversiteit aan bloemen en kruiden ideaal voor de druivenstokken. In de bescheiden wijngaard van 2,50 hectare laat hij de natuur zo veel mogelijk zijn gang gaan en grijpt hij zo min mogelijk in. Geen chemische middelen, geen bodembewerking, alleen gebruik van natuurlijke compost. Ook in de wijnkelder wordt minimaal ingegrepen: alleen natuurlijke gisten, geen klaring, geen filtering. Zijn visie op duurzaamheid gaat veel verder dan alleen biologische, duurzame teelt. Die houdt ook in dat producten en samenwerkingen zo veel mogelijk lokaal gezocht worden en er nagedacht wordt over de kilometers die gemaakt moeten worden.

Wijn en wandelen langs de Waal

De wandeling voert eerst door het historische centrum van Zaltbommel, over de vestingwal, langs het stadskasteel en door de heemtuin. Door de Waterpoort bereiken we café de Verdraagzaamheid aan de Waalkade (koffie). We volgen de Waaldijk, over graspaden door de uiterwaarden, naar de Hurwenense Kil. Aangekomen bij het wijndomein worden we ontvangen door Huib Overmars en gaan we genieten van zijn zuivere natuurwijnen. Naast witte wijnen van de solaris, souvignier gris, muskaat en johanniter, rode wijnen van cabernet-cantor, cabernet-cortis, regent en rondo, maakt hij een bijzondere orange wine. Wellicht zijn in het voorjaar ook de “blije bubbels” en de frisse appelcider te proeven!

Lees meer over Wijndomein Oude Waalstroom op www.wijndomeinoudewaalstroom.nl

Ervaring van een deelnemer

Zaltbommel met De Verdraagzaamheid en de brug is een prachtig startpunt. Het gedicht en een stukje geschiedenis vind ik fijne toevoegingen.

De wandeling was heerlijk, natuurlijk ook door het goede weer maar ook vanwege de diversiteit van paden en paadjes en de heerlijke vergezichten. Echt Holland. Bij nat weer is dat hoge struweel iets minder maar nu was  die wildheid juist leuk. Lengte prima.

De ontvangst, het verhaal en de rondleiding in de wijngaard spraken me zeer aan. De wijnmaker houdt veel van zijn bedrijf en kan dat goed overbrengen. Zijn vrouw trouwens ook. Alles hangt met alles samen, die boodschap kwam goed naar voren.  

De lunch was goed verzorgd en lekker. De olie van eigen walnoten was fantastisch.

Al met al heb ik een heerlijke dag gehad in een stukje Nederland waarmee ik niet erg bekend ben. En ik heb me positief laten verrassen door de wijnen.

Janine

-

ga je mee? 

ZUIVERE NATUURWIJNEN!