Bubbelweekend op het Drielandenpunt

Holset is een schilderachtig, drie straten tellend Zuid-Limburgs dorp met vakwerkhoeven en holle weggetjes. Maar: dit gezellige gehucht heeft wel een kerk, drie horeca ondernemingen en, echt waar, een vooruitstrevend wijngoed waar uitsluitend mousserende wijnen worden gemaakt – op de traditionele champagnemanier. Hier, op Domein Holset, logeren wij twee nachten in mooie kamers in een stijlvol verbouwde boerderij.
We beginnen vrijdagmiddag meteen met een wijnproeverij. Je zult versteld staan van de kwaliteit van deze ‘champagnes’! De diners zijn op kruipafstand, in herberg en restaurant aan de overkant van de weg. We wandelen door het wondermooie heuvelland en gaan nabij Vijlen wijnproeven bij het toonaangevende wijngoed Sint Martinus van flying winemaker Stan Beurskens.

Idyllisch plekje in het heuvelland

“Waar de wereld globaliseert en robotiseert ontstaat de behoefte aan vakmanschap, kleinschaligheid en ‘lokaal’. Wij geven daar, met alles wat we hebben en met alles wat we zijn inhoud aan.” 
Erik Leferink en Marianne Blijdesteijn vielen in 2008 voor een vervallen huis, met aan de voorkant het bruisende
dorpje Holset, aan de achterkant het schitterende heuvelland. De bodem bleek uitermate geschikt voor wijnbouw, met zijn stenige structuur, vol mineralen: het idee voor een wijngoed ontstond.

Jong, bruisend wijnhuis

In 2017 was de oude boerderij omgevormd tot wijngoed. Rondom groeien de druiven voor de mousserende wijnen. Beneden is een modern, ruim proeflokaal waar je de wijnen kunt proeven en kopen. Boven zijn de gastenkamers. Ook is er een vakantiehuisje en een appartement. 
Zij hebben nu 6,5 aan wijngaard in Holset (2,5ha) en Vijlen (4ha). Ze hebben gekozen voor het maken van uitsluitend mousserende wijnen van hoge kwaliteit. De druivenrassen die aangeplant staan, zijn cabernet blanc, souvignier gris, johanniter en, jawel, chardonnay.

Wijnwandelen gaat hier goed!

In dit deel van Nederland kun je gemakkelijk van wijngaard naar wijngaard wandelen, want er zijn er genoeg. De natuur is hier prachtig, je waant je in het buitenland. Heuvels, holle paden, veel gezelligheid in de dorpen.
Het bezoek aan wijngoed Sint Martinus staat garant voor vele ooo’s en aaa’s: het heeft een grasdak, een panorama-zonneterras en een kelder en laboratorium van vier verdiepingen onder de grond. En het maakt superwijnen. Eigenaar Stan Beurskens is een van de beste wijnmakers van Nederland.

schrijf je in!

DE BESTE BRUISWIJNEN VAN NEDERLAND?

  • Data 2020 : 16 - 18 oktober - VOL
  • Standplaats: Holset bij Vaals
  • Verblijf: wijngoed Domein Holset
  • Groepsgrootte : tussen de 6 en 12 personen
  • Prijs : € 395 p.p., eenpersoonstoeslag € 110
  • Inclusief : twee overnachtingen met ontbijt, een lunch, twee diners, twee wijnproeverijen