Wijnweekend op het Drielandenpunt

Holset is een schilderachtig, drie straten tellend Zuid-Limburgs dorp met vakwerkhoeven en holle weggetjes. Maar: dit gezellige gehucht heeft wel een kerk, drie horeca ondernemingen en, echt waar, een vooruitstrevend wijngoed waar uitsluitend mousserende wijnen worden gemaakt – op de traditionele champagnemanier. Hier, op Domein Holset, logeren wij twee nachten in mooie kamers in een op geheel duurzame wijze verbouwd huis. Omdat Domein Holset maar 5 kamers heeft, huur ik ook kamers in de sfeervolle herberg er tegenover. Ook een heerlijke plek om te overnachten, op een van de mooie, ook volledig duurzaam ingerichte kamers. We beginnen vrijdagmiddag meteen met een wijnproeverij. Je zult versteld staan van de kwaliteit van deze ‘champagnes’! De diners zijn op kruipafstand, in de herberg aan de overkant waar biologisch en fairtrade wordt gewerkt. We wandelen door het wondermooie heuvelland en gaan o.a. nabij Vijlen wijnproeven bij het toonaangevende wijngoed Sint Martinus van flying winemaker Stan Beurskens.

Idyllisch plekje in het heuvelland

“Waar de wereld globaliseert en robotiseert ontstaat de behoefte aan vakmanschap, kleinschaligheid en ‘lokaal’. Wij geven daar, met alles wat we hebben en met alles wat we zijn inhoud aan.” 
Erik Leferink en Marianne Blijdesteijn vielen in 2008 voor een vervallen huis, met aan de voorkant het bruisende
dorpje Holset, aan de achterkant het schitterende heuvelland. De bodem bleek uitermate geschikt voor wijnbouw, met zijn stenige structuur, vol mineralen: het idee voor een wijngoed ontstond.

Jong, bruisend wijnhuis

In 2017 was de oude boerderij omgevormd tot wijngoed. Rondom groeien de druiven voor de mousserende wijnen. Beneden is een modern, ruim proeflokaal waar je de wijnen kunt proeven en kopen. Boven zijn de gastenkamers. Ook is er een vakantiehuisje en een appartement. 
Zij hebben nu 6,5 aan wijngaard in Holset (2,5ha) en Vijlen (4ha). Ze hebben gekozen voor het maken van uitsluitend mousserende wijnen van hoge kwaliteit. De druivenrassen die aangeplant staan, zijn cabernet blanc, souvignier gris, johanniter en, jawel, chardonnay.

Wijnwandelen gaat hier goed!

In dit deel van Nederland kun je gemakkelijk van wijngaard naar wijngaard wandelen, want er zijn er genoeg. De natuur is hier prachtig, je waant je in het buitenland. Heuvels, holle paden, veel gezelligheid in de dorpen.
Het bezoek aan wijngoed Sint Martinus staat garant voor vele ooo’s en aaa’s: het heeft een grasdak, een panorama-zonneterras en een kelder en laboratorium van vier verdiepingen onder de grond. En het maakt superwijnen. Eigenaar Stan Beurskens is een van de beste wijnmakers van Nederland. Op  zondag is er nog een verrassing, een wijnwandeling en een wijnproeverij bij een wijnboerderij nabij Eys, het tegengestelde van de andere twee! Klein en zeer authentiek.

Ervaring van een deelnemer

Namens onze Russische gezelschap van 4 vriendinnen: Elena, Elena, Natalia en Irina wil ik Maike en jou hartelijk bedanken voor een fantastisch wijnweekend in Holset. Wij hebben er enorm van genoten, ondanks het regenachtige weer.

Jij hebt alles goed georganiseerd. De accommodatie was super, het eten was heel bijzonder en lekker, de wijnen waren verrukkelijk. De groep was rustig en gezellig. Met Maike hebben wij onze weg  door alle Limburgse heuvels en bossen toch gevonden. 

Dit weekend is al bij al onvergetelijk en voor herhaling vatbaar. Nogmaals bedankt.

Hopelijk tot de volgende keer!

Irina Vijn

-

schrijf je in!

DE BESTE BRUISWIJNEN VAN NEDERLAND?