Wijnexcursie Apostelhoeve

  • Data 2020: 21 augustus - VOL
  • Tijd: 10.00 – 17.30
  • Begin en einde: Apostelhoeve, Maastricht
  • Groepsgrootte : tussen de 8 en 20 personen
  • Prijs :€ 125, incl.btw
  • Inclusief koffie met Limburgse vlaai, gastronomische lunch bij Chateau Neercanne, rondleiding en wijnproeverij met hapjes

Eerste Nederlandse wijngoed

Waan je even in Bourgondië! Het blijft een prachtig beeld, de Apostelhoeve, als een Frans wijnchateau bovenop de Louwberg, afstekend tegen de hemel. Rondleiding en wijnproeverij bij ’s lands oudste en meest gerenommeerde wijngoed, wandeling van 2 uur door het Jekerdal en over de St. Pietersberg en als afsluiting een late lunch bij de Auberge van het beroemde Château Neercanne. 1970, Maastricht. Appelboer Hugo Hulst begint een wijngaard op een plek waar de appelen het nooit goed deden. Hij was de eerste wijnboer van Nederland, al was er in Slavante, vlakbij aan de Maas,  drie jaar eerder al een kleine wijngaard aangelegd. Bij de Apostelhoeve zijn de oudste stokken dus  zo’n 50 jaar oud: echte “vieilles vignes”. Je kunt dus met recht zeggen dat ze hier een halve eeuw ervaring hebben!

Familiebedrijf van drie generaties

Hugo’s zoon Mathieu heeft het wijnbedrijf verder uitgebouwd en geprofessionaliseerd. Met zijn 11,5 hectare hoort het tot de grootste wijngaarden van het land. Per jaar worden ruim 60.000 flessen wijn geproduceerd. De Elzas is het grote voorbeeld. Mathieu heeft het altijd gehouden bij de klassieke druivenrassen want die doen het hier in het zuidelijkste hoekje van Nederland prima. Het komt ook door het microklimaat van de wijngaard, waar het relatief nog een paar graden warmer is: een steile zuidoosthelling van de Louwberg.
Julka, zijn vrouw, werkt ook op het bedrijf en vader Hugo werkt nog steeds geregeld mee. Moeder Hulst smeert de roggebroodjes voor wijnproeverijen. Mathieu en Julka hebben twee zoons, die inmiddels ook op het bedrijf meehelpen.

Mergel en löss

De bodem bestaat uit mergel afgewisseld met silex (vuursteen) en een bovenlaag van löss. Mathieu maakt de volgende wijnen: Auxerrois, Müller-Thurgau, Riesling, Pinot Gris, Pinot Gris Barrique en de Cuvée XII – een blend van müller-thurgau, auxerrois en pinot gris. Daarbij worden er twee droge mousserende wijnen gemaakt, de Riesling Brut en de Cuvée XII Brut en in 2019 voor het eerst een Late Harvest van pinot gris.

Sint Pietersberg en lunchen bij Château Neercanne

Na het bezoek aan de Apostelhoeve volgt een heerlijke wandeling van 2 uur door het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap. Vanaf de Apostelhoeve dalen we af naar de Jeker, passeren Hoeve Nekum, steken de Jeker over, beklimmen de Sint Pietersberg, genieten van de mooie uitzichten, kijken diep in de ENCI-groeve, lopen door een hellingbos naar het dorp Kanne in België. Op de grens, net weer in Nederland, gebruiken we de lunch in de Auberge van het beroemde restaurant Château Neercanne. Het aperitief gebruiken we in de met waxinelichtjes verlichte mergelgrotten, een sprookjesachtige belevenis. en de Apostelhoeve.